Látnivalók

Csolnok IX-es aknai volt rabtábor emlékhelye

Ezen a helyen működött 1952-től 1956-ig a csolnoki rabtábor, ahol főleg politikai elítéltek töltötték büntetésüket és dolgoztak együtt a csolnoki és környékbeli bányászokkal a közeli IX-es, XII-es és XIV-es aknán.

A munkatábor 1952. április 30-án kezdte meg működését 80 elítélttel és az 1956-os forradalom után zárták be. A rabbányászok létszáma 1953-ban még 600 fő alatt volt, majd az elkövetkező években folyamatosan nőtt és 1956 áprilisában 1009 fővel elérte a maximumot. Ez azzal függött össze, hogy az 1956 eleji felülvizsgálatok során egyes munkahely-parancsnokságokat megszüntettek és máshonnan is ideirányították azon elítélteket, akiket még nem akartak szabadon bocsátani. A tábor létszáma ezt követően tovább csökkent, 1956 októberében 600 fő volt.

Számunkra ez a hely Büszkeségpont. A csolnoki és környékbeli bányászok évekig segítették a IX-es aknai politikai elítélteket, szolidaritást és sokszor komoly kockázatot is vállalva. Így, az 1956-os forradalom híre is eljutott a táborba, ahol a politikai elítéltek a bányában tartott éhségsztrájkjuknak köszönhetően, egyetlen puskalövés nélkül vívták ki az egyik utolsó magyar Gulág megszüntetését. Példás összefogásuk és kitartásuk eredményeként minden volt rabbányász törvényesen kiállított szabaduló levéllel térhetett vissza a családjához.

Csolnoki Bányász Múzeum, Bányászati és Ásványgyűjtemény

A gyűjteményben a kétszáz éves bányászkodás hagyományait, a lakosság életmódját, szokásait ismerhetik meg az idelátogatók A gyűjtemény különösen jelentős, mivel szinte egyedülállóan mutatja be a medence 222 éves bányászatának emlékeit, eszközeit, relikviáit, dokumentumait.  Ezen anyagok egy része a Lencsehegyi bányaüzemből, a többi pedig önkéntes felajánlásokból illetve magángyűjteményekből került kiállításra.

Csolnoki Pincesor

Csolnok egyik településrésze XII-es akna és a Horgásztavak felé vezető löszfalba vágódott úton találjuk Csolnok legszebb egy tömbben található pincéit. A 2013-ban bekövetkezett omlás után 2015 áprilisára fejeződött be a partfal rekonstrukciója. A pincék jelentős hányadát szépen felújították, a rendezett környezet méltó helyszínt biztosít a szüreti felvonulást lezáró utcabálnak, amikor is a helyi boros gazdák megnyitják pincéiket.

Csolnoki sportpálya, teniszpálya

Csolnok páratlan lehetőséget biztosít a sportolni vágyóknak. A futballpálya gyönyörű környezetben a Gete-hegy lábánál ad otthont a labdarúgó mérkőzéseknek, sportrendezvényeknek és szabadidős sporttevékenységeknek. A különböző korosztályok labdarúgócsapatai sikereket érnek el a különféle bajnokságokon. A nyári szezonban a lakosság a füves futballpályán és a szabadtéri salakos tenisz és futballpályán is hódolhat sportszenvedélyének.

Kossuth Lajos Művelődési Ház és Községi Könyvtár

A művelődési ház a közösségépítés keretében zajló tevékenységek fontos helyszíne. Közösségi és közművelődési programokat szervez, helyt ad különféle egészségmegőrző programoknak, támogatja a civil egyesületeket.  A házban működő Községi Könyvtár szolgáltatásai: helyben olvasás, kölcsönzés, számítógép- és internethasználat.

Mária kápolna

Lakossági kezdeményezésre épült újjá a II. világháborúban súlyos sérüléseket szenvedett, majd fokozatosan eltűnő Kálvária kápolna. A faluba Dorog felé érkezők azonnal láthatják a hegyen álló épületet, amely ma már Csolnok panorámájának szerves rész.

Mókus-hegy

A csolnoki Mókus-hegyről csodálatos kilátás nyílik a településre. Itt található a Piknik Pont, ahol a helyi termékekből összeállított piknikkosár tartalmát lehet megkóstolni. A kilátópont a paplanernyősök kedvelt indulási helye is.

Német Nemzetiségi Tájház

Büszkeségünk a nemrégiben átadott Sváb tájház. Itt bemutatjuk a hagyományos bútorokat, népviseleti ruhákat, használati eszközöket, falunk nemzetiségi múltjának emlékeit. A Csolnok Község Önkormányzata által 2003-ban vásárolt tipikus sváb paraszti stílusban épült ház az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásából 2010-ben került felújításra. A berendezési tárgyak részben a régi faluházból, részben lakossági felajánlásból kerültek a múzeumba.

Nepomuki Szent János Templom

A plébániatemplomot Grassalkovich Antal gróf építtette 1767-78 között. A II. világháborúban a templom súlyosan megrongálódott, újjáépítése 15 évig tartott. Jelentős festményei és üvegablakai megsemmisültek. A templomdombon található a Plébánia és a Katolikus Közösségi Ház épülete, ahol diákcsoportok fogadására is van lehetőség. A templom körül kápolnák épültek, köztük a nemrég elkészült Jézus szíve kápolna.

Szent Borbála Bányásztemplom

A templom 1932-ben épült az akkori bányásztelepen, Schmidt Sándor bányaigazgató kezdeményezésére, Gáthy Zoltán tervei alapján. Jelentős az oltárképe, a kor egyik neves magyar festőművészének, Jeges Ernőnek az alkotása. A Szent Borbálát ábrázoló oltárképen megjelenik a falu is.

Uszoda

A Csolnoki Uszoda 2001. augusztusában nyitotta meg kapuit, és azóta méltán népszerű a helyi és a környező települések lakóinak körében. 16x8,5 méteres feszített víztükrű, korszerű vízforgatóval ellátott medencénk alkalmas minden korosztály számára, legyen az úszásoktatás, szabadidősport, rekreáció.

Impresszum

Fotók: Kolonics Péter, Trexler Erik

Szöveg: Kovács Csilla, Sütő Zsófia

Programozás: Agrárinformatikai Kft, Zsibrita György

Felelős kiadó: Dorog és Térsége Turizmus Egyesület